Test č. 4

Deskriptivní geometrie, I. ročník kombinovaného studia FAST,
zimní semestr 2000/2001

Grafické výsledky k testu č.4 z perspektivy:

Uváděné výsledky mají studentům (v obtížném předmětu) pomoci na dálku si ověřit, zda rýsovali správně a povzbudit je.

Protože zadání (po rozmnožení) nebylo graficky zcela přesné, je třeba počítat s jistým rozptylem asi +-1 mm)

Jsou použity pomocné souřadnice: +x je napravo a +y je nahoru - vždy od místního počátku, za který je vybrán hlavní bod H dotyčného příkladu.

Př.1

Vrcholy horní podstavy kvádru (jehož popis je proti směru pohybu hodinových ručiček ) jsou: 1DS (-47, 8), 1BS (24,10).

Př.2

Kružnice se promítá do elipsy. Délka průmětu OSMS je 27, kde OM je vertikální průměr a bod M je nejvyšším bodem kružnice nad p.

Př.3

Obdélník půdorysu schodiště má v perspektivním průmětu jeden z vrcholů CS (31, -44). Výšky stupňů schodiště a výšky bočních zídek si zvolte a pak vyneste.

Př.4

Skutečná délka úsečky AB činí 49, pro FE činí 63.

Př.5

Skutečná délka vertikální úsečky KL je 36. Pro úsečku JV (o skutečné předepsané délce 30mm) je průmět druhého koncového bodu VS nad horizontem 13mm.

Př.6

Skutečná vzdálenost bodu A od přímky l ("el") činí 42.

Př.7

Skutečná délka úsečky (pro metodu redukované distance) činí 47.

Př.8

Hrana krychle má daný vrchol BS. Druhý její vrchol (na druhé rovnoběžné přímce) má AS (6, -31), vrchol horní podstavy 1AS (6, -5).

Př.9

Obdélník po přesunu do nové polohy má jeden (předepsaný) vrchol ES a druhý vrchol (který hledáte a je také na přímce bS) je FS (10,?). Otazník zde musí být proto, že navíc tento vrchol FS má ležet ještě i na přímce bS.

Př.10

Pro čtvercovou síť (sestrojenou nalevo od přímky bS) má jeden z vrcholů D čtverce (o celkových rozměrech 120 x 120 mm) průmět DS (-56, -20).

Př.11

Protože ve volbě velikosti distance d se budete lišit, nelze oznámit jednotný výsledek. Mimo metodu "osmi tečen" použijte ještě pro vyhledání dalších bodů kružnice (v průmětu elipsy) také metody "sítě", tvořenou malými čtverečky (kterou pokryjete v jiném obrázku, stranou, danou půlkružnici).

RNDr.Pavel Talanda,v.r.


Aktualizace dne 04.06.2002
Copyright © Ústav MA-DG

Left Up Right