Révová vína jakostní
 

Révové víno jakostní se smí vyrábět ve dvou druzích:

Ř Odrůdové révové víno jakostní
Ř Známkové révové víno jakostní


 
 

Odrůdová révová vína jakostní
 

Jsou to vína vyrobená z jednotlivých odrůd révy vinné, vyhovujícím podmínkám vinařského zákona.
 
Vyrábí s dobře vyzrálých hroznů s obsahem cukru nad 15 stupňů, ve kterých se vytvoří dostatek aromatických látek, který se během kvašení a zrání vína změní v látky buketní, jež kladně ovlivňují jakost vína.
 
Vyznačují se jemným až intenzivním aroma a jemnou chutí jako např. Rýnský ryzlink, Sauvignon, Rulandské bílé, Sylván, Tramín a Müller Thurgau. Jemná, ale ne zvlášť výrazná jsou vína Neuburská, Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Z modrých odrůd se u nás vyrábějí Frankovka, Vavřinec, Rulandské červené a Portugalské červené, i nové vyšlechtěné odrůdy, jako je André, Muškát moravský, Zweigeltrebe atd.
 
 
       
      Známková révová vína jakostní

 

Jsou vyráběna cílevědomým scelováním vybraných vín podle receptury tak, aby vznikl nový typ vína vyznačující se stejnými a stálými vlastnostmi.
 
Velkou tradici mají známková vína ve Francii, kde používají k výrobě vín i starších ročníků.
 
Konečnou jakost známkových vín upravuje degustátor. Výroba a složení známkových vín je výrobním tajemstvím.