Vína stolní


 

Jedná se o vína obsahující minimálně 11- 22 stupňů cukernatosti a žádný nebo nízký zbytkový cukr. Případné povolené zvýšení obsahu cukru je možno realizovat pouze přídavkem řepného cukru před kvašením nebo zahuštěného révového moštu. Pro bílá vína až do 21stupňů cukernatosti a u červených vín do 22 stupňů cukernatosti.
 
Jsou to révová vína odpovídající jakostním předpisům pro révové víno, zdravá, harmonická, ale bez zvláštních typických znaků vín jakostních.
Mohou to být i vína známková lišící se vlastně jen obsahem cukru a kyselin, u červených vín navíc obsahem tříslovin nebo barvou.

 
Doporučuji vinný střik - hlavně v horkých dnech, bílé víno s perlivou vodou, případně neperlivou, naopak na zimní večery doporučuji svařené víno bílé i červené.
 
Do vína na svaření se přidává asi 1 dl vody – voda se při zahřívání vypaří, dále cukr dle chuti, hřebíček a skořici celou. Víno nesmí vařit, jen probublat a hned odstavit. Doporučuje se pít horké.